Cauze si factori de risc

Cauzele bolii Parkinson inca nu se cunosc. Totusi...

Cauze si factori de risc

Postby admina » Mon Jul 07, 2014 10:28 pm

Celulele nervoase afectate de boala Parkinson sunt situate intr-o zona numita substantia nigra (substanta neagra) din centrul creierului. Aceste celule produc dopamina, un neurotransmitator care permite controlarea miscarilor.
Prin moartea celulelor din substanta neagra, boala Parkinson creeaza un deficit de dopamina. In mod normal, controlul miscarilor este rezultatul unui echilibru dintre cantitatea de dopamina si acetilcolina (un alt neurotransmitator). Prin pierderea acestui echilibru, rezulta tremorul, rigiditatea si pierderea coordonarii.
Cauza pierderii progresive a neuronilor in boala Parkinson ramane insa necunoscuta. Oamenii de stiinta indica o asociere dintre factorii de mediu si cei genetici.
Factorii de risc in aceasta afectiune sunt dificil de identificat deoarece cauza bolii nu este cunoscuta. Varsta avansata este singurul factor de risc cunoscut pentru boala Parkinson (nu este inclusa boala Parkinson cu debut precoce). Majoritatea debuteaza dupa 50 de ani, desi boala poate aparea si la persoane intre 30 si 50 de ani si chiar, in cazuri rare, la tineri.

Factorii de mediu:

-expunerea precoce sau prelungita la substante poluante chimice sau la pesticide (ierbicide si insecticide)
-consumul unui drog (MPTP) poate cauza semnele si simptomele bolii Parkinson – drogul are un efect similar pesticidelor
-medicamente neuroleptice (fenotiazina) sau substantele care blocheaza receptorii de dopamina
-intoxicatia cu monoxid de carbon sau cu mangan
-hidrocefalia, tumorile craniene, hematom subdural, boala Wilson, tulburarile idiopatice degenerative

Factorii genetici:

Un numar foarte mic de persoane (sub 5%) ce au fost diagnosticati cu aceasta afectiune au o ruda apropiata ce sufera de boala Parkinson. Se pare ca un istoric familial de boala Parkinson nu creste semnificativ riscul aparitiei afectiunii la un membru al familiei. Avand cazuri in familie de boala Parkinson cu debut precoce acestea pot reprezenta un factor de risc important in aparitia bolii si la ceilalti membrii ai familiei, dar aceasta forma este una rara.
admina
Site Admin
 
Posts: 51
Joined: Mon Jul 07, 2014 10:28 pm
A multumit: 41 ori
A primit multumiri: 35 ori

Re: Cauze si factori de risc

Postby mihai » Fri Aug 22, 2014 9:11 am

Pastreaza-ti creierul tanar! Cum previi maladia Parkinson

Daca pana acum se stia ca vitamina D are un rol foarte important in sanatatea sistemului osos, in scaderea riscului de a dezvolta boli de inima, diabet si chiar cancer, iata ca vitamina minune este benefica si pentru creier. Studii recente au dezvaluit faptul ca vitamina D contribuie din plin la scaderea riscului de a dezvolta maladia Parkinson.

Potrivit datelor publicate in revista Archives of Neurology, persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D in corp isi reduc cu 65% riscul de a dezvolta Parkinson, fata de persoanele deficitare la acest capitol. Studiul publicat in revista amintita are la baza cercetarile efectuate de specialistii finlandezi de la Institutul de Sanatate din Helsinki pe peste 3000 de voluntari, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, care nu sufereau de Parkinson. Prelevarea primelor informatii s-a facut in perioada 1978-1980. Dupa 29 de ani, 50 dintre participantii la studiu s-au inbolnavit de Parkinson. „Nu este insa foarte clar nivelul scazut de vitamina D, creste riscul de Parkinson, sau numai nivelul crescut protejeaza impotriva acestei maladii. Este nevoie de studii suplimentare pentru a stabili legatura exacta dintre cei doi factori”, spune dr. Marian L. Evatt, profesoara Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Emory (SUA).

Pentru a fi sigur ca ai doza suficienta de vitamina D in organism, nu ezita sa stai la soare. Bineinteles, in intervalele care nu-ti afecteaza sanatatea pielii (nu mai tarziu de ora 12:00 si nu mai devreme de ora 17:00). Poti consuma, de asemenea, alimente bogate in vitamina D precum macroul, tonul, heringul, sardinele, scoicile, cerealele, soia, oua, ciuperci. (Sursa: webmd.co99/Sfatul parintilor)
mihai
 
Posts: 221
Joined: Thu Jul 24, 2014 3:51 pm
A multumit: 249 ori
A primit multumiri: 207 ori


Return to Cauze si factori de risc

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron