Minciuna

Doamne, da-mi puterea sa accept ceea ce nu pot schimba, curajul sa schimb ceea ce pot si intelepciunea sa le deosebesc

Minciuna

Postby paulaemilia » Mon Feb 26, 2018 4:38 pm

Minciună sau adevăr?
Ce rost are minciuna?
Nu înțeleg și nu voi înțelege niciodată oamenii care și-au făcut un crez din minciună. Și nu găsesc explicația folosirii acesteia, nu pot să înțeleg cum o minciună îți poate aduce satisfacție. Minciuna e doar un paravan, care se răstoarnă atunci când te aștepți mai puțin, eliberând adevărul și dând naștere NEÎNCREDERII.
Minciuna rânește.Poate o minciună să îți schimbe destinul? Minţim într-un efort de a crea o "versiune" mai bună a noastră: minţim despre realizările şi aptitudinile noastre, pentru ca alţii să ne privească cu mai mult respect. Minţim pentru a acoperi anumite greşeli şi pentru a nu fi traşi la răspundere . În alte circumstanţe, minţim pentru a nu răni sentimentele cuiva drag şi, ca un bonus, ne asigurăm că acel cineva îşi menţine o părere bună despre noi. Cu alte cuvinte, minţim pentru că funcţionează şi pentru că obţinem beneficii. Când minciuna este descoperită şi are mai multe dezavantaje decât avantaje, abia atunci ne gândim, unii dintre noi, să recunoaştem adevărul.
Este important să recunoaştem un comportament mincinos, pentru a contracara efectele negative pe care le-ar putea avea asupra noastră sau asupra celor din jur, ţinând însă seama de un adevăr pe care tot specialiştii îl evidenţiază, acela că, în general, nu putem schimba manifestările unei persoane obişnuită cu minciuna, dar o putem evita sau putem fi atenţi la consecinţele minciunii, eventual, la gravitatea acesteia.
Între minciunile banale, de fiecare zi, de felul: “Arăţi foarte bine!/Mă bucur pentru tine!/Nu te-ai îngrăşat deloc!/Mă simt foarte bine!/Am întârziat pentru că am avut de lucru!”etc. şi mitomanie, există un lanţ nesfârşit de situaţii în care suntem minţiţi sau în care minţim, din comoditate, din laşitate, din obişnuinţă, din dorinţa de a părea altfel decât suntem.
Ţine de fiecare dintre noi, de nivelul nostru moral, educaţional, spiritual, intelectual, ce alegere facem între onestitate şi minciună, dacă vrem să ne situăm pe “spirala” adevărului sau pe cea a falsităţii, dacă aruncăm diamantul pentru piatra de pe drum – “A înşela/a minţi o persoană onestă e ca şi cum ai arunca diamantul pentru a ridica piatra din drum” – spune un adagiu al cărui autor a rămas necunoscut, dar care avea, desigur, o inţelegere profundă a vieţii si a valorilor care pot da sens acesteia. Minciunile ne fac sa ne simtim tradati, inselati si sa nu mai privim persoanele de langa noi cu aceeasi incredere si devotament. Statisticile sustin ideea ca inselarea asteptarilor de sinceritate explica de ce minciunile ne indeparteaza de cei dragi, strica relatii si legaturi importante. O persoana care este considerata a fi mincinoasa este privita cu neincredere si suspiciune, iar acest lucru ii afecteaza atat viata profesionala, cat si cea persoanala. Cei care mint sunt mai putin placuti de catre cei din jur si mai putin interesanti, scazandu-le astfel sansele la reusita profesionala si cea de cuplu.
Minciunile spuse zilnic ne afecteaza sanatatea
Potrivit unui studiu prezentat la cea de-a 120-a Conferinta anuala a Asociatiei Psihologilor Americani, evitarea minciunilor poate fi asociata cu beneficii semnificative pentru sanatatea noastra mentala si fizica. Experimentul a fost denumit "Stiinta sinceritatii" si a fost condus de catre Dr. Anita Kelly, Dr. Lijuang Wang si Dr. Dawn M.Gondoli, cercetatori la Universitatea din Notre Dame.
Pornind de la 3 intrebari principale: Pot oamenii sa se opreasca din mintit?, Este posibil ca renuntarea la minciunile zilnice sa le imbunatateasca sanatatea?, Daca da, cum poate fi aceasta imbunatatire explicata?, cercetatorii au studiat 110 participanti, analizandu-i si observandu-i indeaproape. Acestia au fost impartiti in 2 grupuri, care au primit indicatii cu privire la comportamentul pe care trebuiau sa-l afiseze in cele 10 saptamani de experimente: un grup trebuia sa renunte la minciuni (putea omite adevarul, putea pastra secrete, putea refuza sa raspunda, dar nu putea spune nimic fals/neadevarat), iar un grup nu a primit indicatii speciale, fiind liber sa decida daca va minti sau nu.
Pe parcursul celor 10 saptamani, toti participantii au sustinut saptamanal teste cu poligraful, iar rezultatele au fost uimitoare. De-a lungul saptamanilor, cand participantii au redus minciunile, sanatatea lor fizica si mentala a fost semnificativ mai buna: anxietatea, tristetea, durerile de cap sau de gat s-au ameliorat sau chiar au disparut. Reducand minciunile, oamenii au inceput sa se vada mai sinceri, relatiile cu persoanele apropiate s-au imbunatatit, iar acest lucru a fost asociat cu o stare mai buna de sanatate. Ei au realizat ca pot spune adevarul despre realizarile lor zilnice, fara sa exagereze, au incetat sa inventeze scuze false care sa explice de ce au intarziat la serviciu, etc.
Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca oamenii se pot abtine din a spune minciuni, iar asta nu face decat sa le imbunatateasca starea de sanatate si relatiile cu cei din jur. Trebuie doar sa isi doreasca acest lucru si sa depuna un minim de efort. Si ce motivatie mai mare poate exista decat aceea ca, renuntand la minciuni, iti poti imbunatati starea de sanatate si poti pune bazele unor relatii sincere si dezinteresate?
Minciuna ucide?
Mai mult decat atat, renumitul psiholog si autor al best-seller-ului "Radical Honesty", Brad Blanton, sustine ca minciuna are un impact negativ asupra sanatatii si vietii umane si ca sinceritatea este cheia unei relatii. Doar in momentul in care oamenii vor incepe sa fie sinceri unii cu ceilalti, isi pot crea un viitor impreuna. Ba mai mult, dupa parerea lui, minciuna ucide, iar singura modalitate de a iubi, a rade, a fi fericit si a trai, este sa spui intotdeauna adevarul. El a declarat ca in timpul celor 25 de ani in care a practicat psihoterapia in Washington D.C., pe care il numeste "capitala minciunii", a descoperit ca cea mai buna metoda de a vindeca trecutul si de a reduce stresul de la munca sau din viata de zi cu zi, este sa spui adevarul si sa eviti minciunile.
Prin urmare, renuntarea la minciuni reduce stresul, imbunatateste sanatatea mentala si fizica, dar si relatiile cu cei din jur.
paulaemilia
 
Posts: 94
Joined: Thu Nov 05, 2015 11:14 am
A multumit: 63 ori
A primit multumiri: 113 ori

Return to Editoriale

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron